Sistem Pengurusan Permohonan Penyelidikan: meningkatkan kecekapan operasi di Bahagian Hal Ehwal Akademik, UiTM Cawangan Johor, Kampus Segamat (Research Application Management System: towards operational excellent in Academic Affairs Department, UiTM Johor Branch, Segamat Campus) / Muhammad Asyraf Wahi Anuar … [et al.] - Wahi Anuar, Muhammad Asyraf; Osman, Suhaila; Azizan, Nurhafizah; Ishak, Isma; Ahmad, Rohayu; Md Ajis, Ahmad Fuzi; Ishak, Mohd Zul Azmi; Baharin, Siti Hajar; Kamarulzaman, Rabiatul Adawiyah (Penerbit UiTM (UiTM Press), 2017)
Penggunaan teknologi dapat memperkasakan kecekapan operasi sesebuah organisasi melalui penjanaan sistem inovasi yang menepati keperluan dan kehendak pemberi dan penerima sesuatu perkhidmatan. Artikel ini membincangkan tentang inovasi Sistem Pengurusan Permohonan Penyelidikan (RAMS) yang digunapakai di Bahagian Hal Ehwal Akademik (BHEA) UiTM Cawangan Johor, Kampus Segamat dan bagaimana ianya bertindak sebagai ejen pengubah budaya kerja serta memperlihatkan penggunaan teknologi yang terkini untuk menguruskan permohonan penyelidikan oleh pelajar dengan lebih efektif dan efisyen. Penciptaan inovasi RAMS juga mewujudkan sebuah repositori permohonan secara berpusat dan menggunakan platform elektronik yang boleh diakses secara atas talian sekaligus mempromosikan penggunaan rekod elektronik serta memastikan keberkesanan proses penciptaan dan kawalan rekod elektronik mengikut piawaian yang ditetapkan seperti penyimpanan, akses serta keselamatan data. Dalam pembangunan dan penggunaan RAMS, beberapa prosedur operasi standard telah dikemaskini bagi memastikan keberkesanan penggunaan RAMS dan penggunaan kod QR sebagai mekanisma perkongsian dan validasi juga telah diperkenalkan. Metodologi penciptaan inovasi juga diperkenalkan bagi menyokong proses penjanaan idea serta teras kepada projek inovasi ini terutamanya dalam pembangunan sistem dan penyimpanan rekod elektronik yang mengikut spesifikasi yang betul. Melalui beberapa proses dalam peringkat penciptaan inovasi, RAMS juga telah menjalani beberapa penambahbaikan untuk memastikan proses pengurusan permohonan penyelidikan adalah lebih lengkap dan cekap.