Penyingkiran racun siput gondang emas menggunakan granulasi aerobik (Removal of Gondang Emas Pesticide using Aerobic Granulation) / Azlina Mat Saad … [et al.] - Mat Saad, Azlina; Dahalan, Farrah Aini; Ibrahim, Naimah; Yusuf, Sara Yasina (Penerbit UiTM (UiTM Press), 2017)
Peningkatan jumlah populasi siput gondang emas dalam sawah padisecara langsung telah meningkatkan penggunaan racun perosak iaitu metaldehyde. Sisa racun perosak yang telah digunakan akan berakhir di dalam sistem air yang merupakan sumber air dan habitat kepada hidupan akuatik. Manusia dan haiwan lain turut menerima impak negatif dengan pencemaran ini. Sisa racun terkumpul di dalam badan mampu merosakkan sistem saraf dan hati. Sebagai penyelesaian, kajian ini akan memantau keupayaan granul aerobik untuk menyingkirkan metaldehyde dari air sisa.Sebuah bioreaktor yang dikenali sebagai reaktor kumpulan penjujukan telah digunakan untuk membangunkan butiran aerobik. Sampel enapcemar diaktifkan diambil dari loji rawatan air sisa telah digunakan sebagai enapcemar benih untuk memulakan pembentukan granul aerobik.Biomas dalam enapcemar benih diberi makan air sisa sintetik yang terdiri daripada beberapa bahan kimia sebagai sumber karbon dan nutrien.