Laporan kajian akhir cadangan reka bentuk ruang dalaman baru ‘kedai peralatan sukan paintball’ di No G(13A) dan 1(13A), Laman Seri Business Park, Seksyen 13, 40100 Shah Alam Selangor Darul Ehsan untuk SLY Proshop / Mohd Azrol Baharudin - Baharudin, Mohd Azrol (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2009)
Projek akhir Reka bentuk Dalaman di peringkat Diploma ini adalah merupakan manifestasi terhadap kefahaman pelajar tentang seluruh aspek projek reka bentuk dalaman yang telah dipelajari daripada peringkat palig asas hingga ke peringkat persembahan cadangan rekabentuk. Projek yang telah dipilih bagi projek akhir ini ialah cadangan mereka bentuk skima baru ‘kedai peralatan sukan paintball’ bagi SLY Proshop yang berlokasi di No (13A) & 1(13A), Laman Seri Business Park, Seksyen 13, 40100 Shah Alam Selangor Darul Ehsan. Selangkah menuju ke alaf baru, Sukan lasak merupakan sukan yang semakin popular dan semakin mendapat tempat dihati peminat-peminat sukan ini. Bermula dari sukan yang menggunakan daya kemahiran fizikal sehinggalah kemahiran mental, sukan sudah sememangnya penting di dalam memenuhi kehidupan seharian masyarakat masa kini. Sistem pembelajaran baik di sekolah atau di kolej serta di intitusi Pengajian Tinggi tempatan. Bidang-bidang sukan semakin menguasai dan kepentingannya telah setaraf dengan bidang-bidang ekademik dan sebagainya. Oleh itu, melalui intitusi serta projek-projek seperti kedai peralatan sukan paintball ini, maka segala bidang sukan lasak dan sukan-sukan lain dapat diperluaskan lagi dengan memperkenalkan sukan ini secara mendalam. Remaja-remaja akan dapat memahami dan menghargainya dengan lebih dekat dan terperinci. Sehubungan dengan kepentingannya kepada kehidupan dan negara, peminat-peminat sukan ini harus diasuh sejak kecil terutamanya kepada kanak-kanak.Cadangan terhadap Reka Bentuk Dalaman bagi sebuah kedai menjual alatan-alatan penting bagi sukan lasak Paintball ini berdasarkan kepada keperihatinan terhadap betapa pentingnya sukan dalam kehidupan individu dan kekurangan kemudahan menjual alatan penting bagi sukan ini. Disamping menanam sikap dan semangat terhadap sukan kepada golongan kanak-kanak, ia juga dapat membina budaya ilmu dan membentuk masyarakat-masyarakat untuk berdaya fikir, melahirkan insan moden yang kretif, inovatif dan bersifat agresif serta peka terhadap perubahan zaman.