Laporan cadangan mengubah suai reka bentuk dalaman (pejabat dan auditorium) Taman Budaya Perak, di Jalan Caldwell, Off Jalan Raja Di Hilir, 30350 Ipoh Perak / Mohd Azmizan Idris - Idris, Mohd Azmizan (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2009)
Projek akhir ini IND 381 (Kursus Rekabentuk Dalaman),saya telah memilih cadangan menaik taraf dan Merekabentuk (pejabat dan auditorium )Taman Budaya Perak .Projek ini di pilih berdasarkan kajian yang telah di jalankan samada dalam pencarian maslah yang sediada,pengumpulan data,pemerhatian dan lain-lain.Setiap projek mempunyai matlamat yang perlu dicapai.Selain itu,perkara lain yang perlu dititik beratkan dalam sesuatu projek ialah mengetahui objektif ,skop,halangan dan kepentingan projek krususnya.Hal ini merupakan perkara yang terpenting perlu diketahui sebrlum memulakan dan merancang sesuatu projek.Pemilihan cadangan menaik taraf dan Merekabentuk (pejabat dan auditorium )Taman Budaya Perak ini berdasarkan kajian yang dibuat menunjukan wujudnya masalah-masalah tertentu dan ianya berlarutan.Namun demikian ,masyarakat pada hari ini tidak ambil kesah tentang sejarah, kebudayaan dan kesenian walhal tinggal di Malaysia.Daripada cadangan dan pengiatan pihak tertentu untuk menaik taraf kannya ia adalah jalan terbaik untuk mengembalikan nilai kebudayaan dan kesenian dalam jiwa masyarakat .la juga dapat memberi peluang pekerjaan kepada mereka yang memerlukan dan memberi maklumat -maklumat tentang kebudayaaan.Selain itu, member peluang kepada sesiapa sahaja ingin mencungkil bakat dan ingin menyertai pelbagai aktiviti kebudayaa yang dianjurkan.Ahli-ahli dan pekerja di sini dapat berkerja di bawah satu bumbung tanpa mengira bangsa dan warna kulit.Kjaian yang dijalankan adalah untuk memperolehi maklumat terperinci mengenai projek yang dijalankan,maklumat ini bertujuan untuk membantu dalam proses menaik taraf dan merekabentuk ruang dalaman serta dapat mengikuti dan menepati ciri-ciri yang diperlukan oleh phak klien.Melalui kajian yang dijalankan didapati bahawa masalah-masalah yang timbul pada Taman Budaya ini adalah kurangnya sambutan dari pada orang ramai di sebabkan masalah imej dan perkhidmatan ,contohnya dari segi layanan pelanggang,kemudahan,dan keselesaaan pengguan.Disamping itu juga ,imej dan jenis warna tidak sesuai dan tidak menarik.Daripada situasi ini cadangan menaik taraf dan mereka bentuk semula (pejabat dan auditorium ) Taman Budaya perak ini di buat untuk keselesaan pengunjung dan memberi imej baru kepada Taman Budaya Perak.