Media baharu dan budaya popular Islam: Peranan dan realiti / Aini Faezah Ramlan … [et al.] - Ramlan, Aini Faezah; Suyurno, S Salahudin; Ayub, Muhamad Shafie; Sultan Mohideen, Rosilawati; Abd Razak, Abdul Qayyum (2017)
Media baharu pada hari ini membawa pelbagai impak kepada pembangunan masyarakat dan ketamadunan manusia. Capaian kepada pelbagai jenis maklumat mencorak pemikiran, perasaan dan tingkahlaku kepada pengguna. Islam melihat media baharu sebagai alat dan ia menggalakkan pencarian ilmu untuk kesejahteraan hidup di dunia dan alam akhirat. Namun begitu, kewujudan budaya popular Islam dipersoalkan kerana sering dipinggirkan oleh generasi muda yang lebih menggemari budaya popular yang berorientasikan hiburan daripada negara barat. Masyarakat umum cuba melihat peranan para seniman, karyawan dan pembikin filem yang beragama Islam untuk menggunakan media untuk menyampaikan mesej silaturrahim, kebaikan dan kesejahteraan manusia. Justeru, kertas kerja ini meninjau peranan media baharu dalam mempromosikan budaya popular dari perspektif Islam dengan melakukan penelitian terhadap isi kandungan yang sepatutnya dipaparkan dalam media baharu.