Perubahan akhlak saudara kita selepas memeluk Islam di Johor / Nur Najwa Hanani Abd Rahman … [et al.] - Abd Rahman, Nur Najwa Hanani; Ahmad, Mohd Farhan; P Othman, Noraishah; Sujak, Siti Fairuz; Ab Rahman, Luqmanulhakim (2017)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis perubahan akhlak Saudara Kita selepas memeluk Islam di Johor. Dalam konteks kajian ini yang dimaksudkan dengan perubahan akhlak ialah perubahan-perubahan yang dihadapi oleh Saudara Kita dari sudut perbuatan dan percakapan yang berlaku ke atas diri seseorang Saudara Kita selepas mereka memeluk Islam. Perubahan-perubahan akhlak ini penting bagi memastikan Saudara Kita dapat menghadapi kehidupan yang lebih bahagia serta dapat melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang Islam dengan lebih sempurna walaupun berada dalam kelompok ahli keluarga yang sama-sama telah memeluk Islam atau yang bukan Islam. Antara perubahan-perubahan akhlak yang dikaji dalam kajian ini ialah menghormati ibu bapa dan ahli keluarga Islam dan bukan Islam, adab percakapan, tanggungjawab, ziarah, pemakaian, hormat-menghormati, aktiviti keluarga dan pemakanan. Kajian ini merupakan kajian tinjauan. Seramai 455 Saudara Kita di Johor telah dipilih sebagai responden kajian. Data dikumpul melalui soal selidik. Hasil kajian yang diperolehi mendapati terdapat perubahan yang berlaku dalam hubungan kekeluargaan dari sudut akhlak terhadap Saudara Kita selepas memeluk Islam di Johor.