Peranan laman Facebook dalam penyampaian maklumat pengurusan pusaka / Mohd Khairy Kamarudin, Mohd Hafizie Suhaimi and Nasrul Hisyam Nor Muhamad - Kamarudin, Mohd Khairy; Suhaimi, Mohd Hafizie (2017)
Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti sejauh mana media sosial menyampaikan maklumat berkaitan pengurusan pusaka di Malaysia. Kajian ini merupakan kajian kualitatif menggunakan pendekatan analisis tema. Sampel kajian ialah „laman‟ Facebook yang mempunyai ramai „likers‟. Terdapat empat tema yang didapati iaitu „maklumat penganjuran aktiviti‟, „maklumat am‟, „pengiklanan perkhidmatan‟ dan „panggilan untuk maklum balas‟. Kajian ini mendapati „laman‟ Facebook yang dibangunkan kurang menekankan maklumat penganjuran aktiviti dan maklumat am berkaitan pengurusan pusaka. „Laman‟ tersebut juga tidak dikongsikan kerap dan jarak antara satu pos dengan satu pos yang lain terlalu jauh. Kajian ini mencadangkan pemilik „laman‟ Facebook tersebut perlu mengemaskini aktiviti mereka dan menggunakan FBads dalam memberikan maklumat berkaitan pengurusan pusaka.