Pengurusan akidah di Malaysia secara berorganisasi: Satu tinjauan awal tentang jalinan antara institusi Islam kerajaan pusat dan negeri di Malaysia / Sophian Rambli and Engku Ahmad Zaki Engku Alwi - Rambli, Sophian; Engku Alwi, Engku Ahmad Zaki (2017)
Akidah merupakan salah satu tunjang utama dalam kekuatan pegangan umat Islam bagi mengukuhkan kehidupan muslim. maka dengan itu ia perlu diberi perhatian termasuk mengukuhkan dalam bentuk yang holistik dan menyeluruh.Isu dan cabaran dalam aspek akidah perlu ditangani dengan menyeluruh dan bersepadu agar ketirisan dan kelompongan pegangan umat Islam tetap terpelihara.Kajian ini juga membincangakan beberapa aspek seperti memberi fokus kepada kedudukan institusi Islam di dalam pengurusan dan organisasi khususnya terhadap aspek perancangan, perorganisasian, pemimpin dan pengawalan.Kajian ini akan membincangkan bagaimana strategi pengurusan akidah di Malaysia, apakah konsep dan pelaksanaan dalam pengurusan akidah secara organisasi serta isu, cabaran dan masa depan urus tadbir hal ehwal Islam dalam memperkukuhkan dan memperkasakan pegangan umat Islam melalui pengurusan akidah secara berorganisasi. Kajian ini menggunakan pendekatan temubual, pemerhatian dan analisis dokumen. Hasil kajian akan menunjukkan kekuatan dan kelebihan dalam akidah sebagai pegangan umat Islam akan diurus dengan baik dan menyeluruh secara organisasi sama dengan pemerintah, agensi kerajaan, swasta, tokoh, ilmuan dan lain-lain. Dan juga mengenal pasti isu, cabaran dan memerlukan satu jalan penyelesaian bagi mengukuhkan serta memperkasakan pengurusan akidah secara berorganiasasi di Malaysia. Dan juga menjadi kesepaduan dalam perpaduan ummah dalam menghadapi isu dan cabaran sama ada dari dalaman mahupun luaran.