Pendekatan fuqaha dalam memahami illah riba bagi emas & perak / Mohd Asyadi Redzuan … [et al.] - Redzuan, Mohd Asyadi; Razaly, Mohamad Zaki; Mustaffa, Mohd Zainodin; Aziz, Siti Noor Ain (2017)
Kertas kerja ini membincangkan tentang pendekatan para ahli usul dan fuqaha dalam memahami illah riba bagi emas dan perak. Ternyata para fuqaha mengambil pendekatan yang berbeza di antara satu sama lain sehingga memberi implikasi kepada kesahihan sesetengah kontrak pertukaran. Pandangan fuqaha berkenaan dengan illah bagi emas dan perak dapat dipecahkan kepada dua pendapat yang besar iaitu illah wazan (atau mawzun beserta jins) dan illah thamaniyah. Dapat dirumuskan bahawa illah thamaniyah dilihat lebih konsisten untuk diaplikasikan dalam sistem ekonomi dan kewangan moden terutamanya apabila dikaitkan dengan jenis matawang fiat atau matawang kertas. Pensyaratan elemen muta‘addi dalam qiyas juga boleh dianggap antara faktor utama yang mendorong kepada berlakunya perbezaan pendapat di kalangan para fuqaha ketika melakukan proses istinbat dalam mengenalpasti illah bagi emas dan riba. Walaupun wujud perbezaan pendekatan dalam mengenalpasti illah yang sesuai bagi emas dan perak, kaedah-kaedah ini dilihat masih lagi relevan untuk dijadikan sebagai dasar dalam membina parameter yang bersesuaian dengan uruf muamalat semasa.