Aktiviti pembangunan saham wakaf di Johor / Nurfarhana Mohd Daud … [et al.] - Mohd Zahid, Emie Sylviana; Mustaffa, Mohd Zainodin; Zakaria, Munirah; Isa, Aflah (2017)
Wakaf adalah satu amalan masyarakat manusia yang sudah wujud walaupun sebelum Islam. Namun, Islam memberi penekanan yang lebih kepada amalan ini kerana ianya boleh menyempurnakan pengagihan kekayaan masyarakat Islam dalam bentuk yang lebih berkesan. Kedudukannya hampir sama seperti zakat iaitu memindahkan sebahagian daripada kekayaan kepada mereka yang memerlukan dalam masyarakat. Di Johor, Majlis Agama Islam Johor (MAIJ) yang bertanggungjawab dalam mentadbir urus sistem saham wakaf ini. Saham Wakaf Johor menggalakkan orang ramai ( umat Islam ) menyumbang dan membuat pelaburan sebagai sedekah jariah ( wakaf ) tanpa had maksimum untuk tujuan demi kepentingan, kebajikan dan kemaslahatan umat Islam secara menyeluruh. Kertas kerja ini akan membicarakan tentang konsep dan pelaksanaan saham wakaf yang diaplikasikan oleh Majlis Agama Islam Negeri Johor berdasarkan informasi yang diperolehi melalui temubual dan pemerhatian. Hasil dapatan mendapati MAIJ telah menjalankan pelbagai projek bagi memperkasakan sistem wakaf di Johor secara menyeluruh di dalam negara mahupun di luar negara. Hal ini menunjukan bahawa MAIJ amat menitik beratkan soal pengurusan wakaf malah telah memenuhi objektif institusi MAIJ sendiri.