Sejarah Universiti al-Azhar sebagai model institusi pendidikan wakaf terulung / Mohd. Ali Muhamad Don - Muhamad Don, Mohd. Ali (2017)
Universiti al-Azhar merupakan model institusi wakaf pendidikan terulung. Sejak penubuhannya pada 979 Masihi ribuan ulama, tokoh dan ilmuan Islam lahir daripada institusi ini. Namun tidak ramai yang mengetahui mengenai sejarah penubuhan al-Azhar dan kaedah pengurusan dana wakafnya sehingga mampu membiayai pendidikan percuma dan menyediakan kemudahan kepada semua pelajar yang bernaung di bawah institusinya. Justeru kajian ini akan meneliti sejarah penubuhan universiti al-Azhar selain mengenal pasti kaedah pengurusan dana wakaf yang dikelolakan olehnya. Bagi mendapatkan data dan maklumat kajian ini, data-data literatur daripada penulisan terdahulu dan masa kini diteliti selain rujukan jurnal, kertas kerja dan laman sesawang yang berkaitan. Diharapkan dengan kajian ini sejarah kecemerlangan al-Azhar dan pengurusan dana wakafnya diketahui umum selain menjadi pedoman dan iktibar oleh mana-mana pihak untuk memperkenalkan skim wakaf di institusi masing-masing.