Elemen kekal harta wakaf: Analisis menurut fuqaha dan undang-undang di Malaysia / Che Zuina Ismail … [et al.] - Ismail, Che Zuina; Awang, Azarudin; Abu Bakar, Rubiah; Sulaiman, Noor Hasyimah; Wan Jusoh, Wan Noor Hazlina (2017)
Penulisan ini membincangkan tentang elemen kekal harta wakaf menurut fuqaha dan undang-undang di Malaysia. Konsep elemen kekal harta wakaf dianalisis berdasarkan konsep pengekalan harta wakaf menurut fuqaha dan hakikat peruntukan undang-undang berkenaan harta tanah di Malaysia. Kajian kepustakaan dilakukan dengan membuat rujukan kepada dokumen-dokumen seperti buku akademik dan kitab-kitab fiqh, kertas kerja, jurnal, laporan mahkamah, undang-undang bertulis, laporan, risalah, surat pekeliling, catatan, maklumat dari laman web serta bahan-bahan atau dokumentasi yang lain.. Hasil kajian ini mendapati beberapa peruntukan dalam undang-undang di Malaysia yang bersangkutan pembangunan tanah wakaf telah menghalang kepada prinsip pengekalan harta wakaf atau elemen kekal yang telah dibincangkan menurut pandangan para fuqaha. Peruntukan-peruntukan dalam undang-undang Malaysia yang terlibat secara langsung adalah Akta Pengambilan Tanah 1960 dan Kanun Tanah Negara 1965 (KTN) (Akta 56). Penulisan ini turut mencadangkan beberapa tindakan yang praktikal bagi mengimbangi kemelut yang menghalang kepada elemen kekal harta wakaf demi kesinambunagan kemanfaatan yang lebih besar kepada ummah.