Artistik Rhiz : seni rupa kontemporari Malaysia / Shahariah Mohamed Roshdi, Mohd Haniff Mohd Khalid dan Abd. Rasid Ismail - Mohamed Roshdi, Shahariah; Mohd Khalid, Mohd Haniff; Ismail, Abd. Rasid (2016)
Rhiz adalah nama singkatan daripada Rhizopus Stolonifer yang merupakan kulat yang biasa tumbuh pada roti yang telah luput tarikhnya. Ia merupakan suatu hasil karya seni visual yang menggunakan roti berfungi sebagai bahan utama. Tujuan karya siri Rhiz ialah untuk mengkaji mikroorganisma hidup yang diproses bagi membolehkan ia dipersembahkan sebagai produk seni rupa kontemporari seperti lukisan, catan, arca instalasi dan video. Idea Rhiz ini tercetus berdasarkan hasil kajian eksperimentasi dan eksplorasi terhadap potensi penggunaan bahan roti berfungi sebagai satu medium dalam proses penghasilan karya seni visual. Karya ini dibentuk melalui proses pembiakan fungi pada permukaan roti yang diperam. Permukaan roti yang ditumbuhi fungi ini dipilih berdasarkan keunikan estetiknya untuk di olah menjadi gubahan lakaran idea yang artistik.