Penyimpanan dan pendokumentasian karya kreatif di FSSR, UiTM Melaka / Haslinda Abdul Razak...[et.al] - Abdul Razak, Haslinda; Abdulah, Nur Hasliza; Hamzah, Azni Hanim; Ab Aziz, Nurul Izza; Wan Mohd Zain, Wan Nor Ayuni; Ismail, Noor Hafiza (2016)
Karya kreatif adalah suatu ciptaan atau ekspresi terhadap suatu yang dianggap indah. Keperluan naluri estetik dan fizikal yang mempengaruhi faktor-faktor keagarnaan, kebudayaan, ruang dan masa. Sehubungan dengan itu, bagi memartabatkan seni visual wujudlah akademi seni yang bersifat ilmiah di UiTM. Namun begitu, karya- karya seni dan hasil kerja pelajar tidak diuruskan secara teratur dan sistematik. Penyimpanan dan pendokumentasian dianggap lemah berdasarkan pelbagai faktor. Maka kertas kerja ini bertujuan membincangkan mengenai kaedah penyimpanan dan pendokumentasian hasil karya kreatif di FSSR UiTM Melaka secara lebih sistematik. Penyimpanan dan pendokumentasian koleksi hasil karya kreatif pelajar adalah perlu memandangkan FSSR UiTM Melaka telah wujud selama 19 tahun tetapi masih belum adanya system penyimpanan atau pendokumentasian secara khusus. Maka perlu suatu mekanisma dicadangkan untuk melaksanakan penyimpanan dan pendokumentasian secara sistematik adalah dengan menggunapakai sistem 5S, seterusnya membuat pengumpulan karya pelajar yang telah dinilai, mewujudkan rekod daftar dan penyimpanan koleksi terbaru, membuat semakan inventori dan mewujudkan rekod sistem rangkaian data secara digital serta dapat diaplikasikan di FSSR UiTM Melaka. Hasil daripada pelaksanaan pengkajian- pengkajian yang akan dilaksanakan ini disarankan dapat mengatasi masalah- masalah seperti plagiarisma di kalangan pelajar, merekodkan hasil karya kreatif pelajar melalui pengkalan data yang lebih mudah diakses, sebagai media perkongsian dan menjadi sumber rujukan penyelidikan, membantu penyediaan Self Review Report yang memerlukan bukti kejayaan Alumni dari FSSR UiTM Melaka, sebagai Alat Bantuan Mengajar serta membantu FSSR UiTM Melaka ke arah mendokong Hub Creative yang telah direncanakan.