Kartun editorial internet indie Melayu: kritikan,politik dan social melalui rangkaian sosial facebook bertemakan pribahasa lama Melayu / Fazlina Mohd Radzi, Shahariah Mohamed Roshdi dan Nurkhazilah Idris - Mohd Radzi, Fazlina; Mohamed Roshdi, Shahariah; Idris, Nurkhazilah (2016)
Kartun adalah suatu bentuk seni lukis yang dihasilkan menerusi pendekatan mengubahsuai akan rupa sesuatu subjek. Sejarah kartun yang panjang telah membentuk penghasilan jenis-jenis kartun yang diterbitkan untuk tatapan para pembaca secara khususnya. Berlainan dengan kartun editorial dan lerang yang muncul menerusi penerbitan akhbar dan majalah, dunia kartun tempatan turut dihiasi dengan kemunculan kartun-kartun indie yang disiarkan menerusi laman sosial Faeebook. Faeebook bukan sekadar laman sosial yang digunakan untuk manusia berinteraksi menerusi maya, malah dijadikan sebagai platform untuk para kartunis ini meluaskan bakat serta memberikan kritikan dan pendapat peribadi mereka. Kajian ini adalah berkenaan kartun editorial indie melayu yang di muatnaik menerusi laman Faeebook. Tujuan kajian ini bagi •mengenal pasti isu-isu dan tema yang menjadi kegemaran para 'follower' (pengikut) laman kartun editorial indie dan menghubungkaitkan karya visual atas talian ini dengan peribahasa melayu lama. Iajuga bertujuan untuk memahami kritikan dan pandangan kartunis indie terhadap isu-isu berbangkit yang menjadi berita utama dan viral di seluruhnegara. Selain dari itu, terdapat juga tema yang berkaitan dengan aspek budaya dan sosial yang mana amat dekat di jiwa para rakyat Malaysia dengan menggunakan kaedah analisis Edmund Burke Feldman. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan menjadikan pemerhatian dan temubual sebagai kaedah mendapatkan maklumat dan data. Hasil kajian mendapati kemajuan penggunaan teknologi tidak mengabaikan perkaitan antara seni visual kartun editorial indie dengan peribahasa melayu.