Geometri dalam rekabentuk naskhah dala'ilal-khayrat: suatu kajian awal / Ashraf Abdullah dan Sumardianshah Silah - Abdullah, Ashraf; Silah, Sumardianshah (2016)
Naskhah Melayu-Islam merupakan antara naskhah yang indah berhias. Ragan1hias naskhah Melayu-Islam ini tentunya mengambil pengaruh daripada ragamhias naskhah Qur'an, yang sejak zaman dahulu lagi diketahui antara naskhah yang paling cantik. Sejak sekian lan1a lagi para sarjana dan ilmuwan telah memperkatakan tentang konsep-konsep keindahan dan keharmonian yang terkandung dalam ragarnhias naskhah-naskhah klasik. Konsep keharmonian ini pula antaranya berdasarkan perkiraan rnaternatik atau, lebih tepat lagi, geornetri satah Euklidan. Oleh itu, rnakalah ini mengkaji keindahan ragarrlhias naskhah Melayu-Islam dengan menumpukan pada struktur gubahan tersembunyi dengan berlatarkan pendekatan etnomatematik serta berdasarkan pada prinsip geonletri satah Euklidan. Prinsip-prinsip geometri ini .kemudiannya akan ditentuluarkan pada lernbaran ragarnhias naskhah Melayu-Islam Dala'il al-Khayrat (PNM MSS1273). Struktur geometri tersernbunyi pada lembaran ragam hias naskhah ini pula berkait erat dengan pengalaman budaya alam Melayu para seniman juruhias.