Inovasi media TMK dalam pendekatan pembelajaran dan pengajaran pendidikan seni visual berasaskan gaya belajar visual / Siti Hayati Haji Mohd Yusoff - Mohd Yusoff, Siti Hayati (2016)
Penyelidikan ini dijalankan bertujuan untuk meneroka inovasi media TMK dalam pendekatan Pembelajaran dan Pengajaran Pendidikan Seni Visual berasaskan gaya belajar visual. Fokus kertas kerja ini adalah mengkaji kesediaan guru-guru menggunakan media TMK dalam pendekatan pembelajaran dan pengajaran Pendidikan Seni Visual di samping meneroka proses inovasi dalam keberhasilan karya pelajar yang mempunyai gaya belajar visual. Kajian kes ini dilakukan di SK Kem Terendak 1 Melaka, SMK Kem Terendak Melaka dan SMK Serdang Baru, Kedah. Penyelidikan ini dilakukan dengan menggunakan pendekatan kualitatif. Data dikumpul melalui kaedah temu bual, pemerhatian, rakaman visual dan penyelidikan dokumen. Data-data yang diperolehi akan dianalisis secara berterusan semasa di lapangan dengan menggunakan Model Creswell. Penyelidikan ini juga menggunakan konsep-konsep pedagogi dan teori konstruktivisme. Hasil dari penyelidikan ini dapat dijadikan sebagai rujukan untuk meningkatkan penggunaan media TMK dalam pembelajaran dan pengajaran dalam kalangan guru-guru Pendidikan Seni Visual. Seterusnya meningkatkan inovasi dalam penghasilan karya pelajar yang cenderung menggunakan gaya belajar visual.