Garis panduan proses dalam meluluskan perletakan stesen minyak. Kajian kes : Bangsar / Ahmad Johari Hj Zakry - Ahmad Johari, Hj Zakry (Faculty of Architecture, Planning & Surveying, 1993)
Kajian ini yang bertajuk 'Garis panduan Proses Dalam Meluluskan Perletakan Stesen Minyak' , dijalankan berdasarkan isu dan masalah yang pernah timbul di kawasan kajian. Kawasan kajian merupakan sebahagian daripada bandar Bangsar yang masyhur. la adalah suatu kawasan perumahan yang telah lama wujud dan dilengkapi dengan berbagai aktiviti seperti perdagangan dan perindustrian. Aktiviti perniagaan yang semakin membangun di Bangsar merupakan suatu faktor penarik bagi ahli-ahli perniagaan dan pihak pemaju termasuk masyarakat awam setempat dan luar. Perniagaan perkhidmatan stesen minyak merupakan di antara elemen perniagaan yang pesat membangun sehinggalah kepada peringkat sukar untuk dikawal serakannya- Para penduduk sedar mengenai unsur negatif ini dan telah berjaya dalam usaha membendung perkembangan terus perniagaan jenis ini. Pengkaji telah mengambil kesempatan mengenai isu ini dan cuba mengkaji melalui beberapa peringkat, kaj isel idik seperti kajian isu dan masalah, kajian ilmiah, penganalisaan, sehingga ke peringkat penyelesaian masalah menerusi beberapa cadangan yang dikemukakan. Semuga penyelesaian dan cadangan yang dibuat akan diambil kira oleh seluruh masyarakat khususnya pihak yang bertanggongjawab dalam proses meluluskan stesen minyak berkenaan.