Pengaruh elemen vegetal dalam seni mushaf nusantara / Nurul Huda Mohd Din...[et.al] - Mohd Din, Nurul Huda; Muhammad, Syafril Amir; Md Zain, D’zul Haimi; Mokhtar, Mumtaz (2016)
Aktiviti menghias lembaran mushaf merupakan peranan kedua terpenting selepas aktiviti menyalin ayat-ayat Al-Qur’an. Fungsi terbesarnya adalah sebagai pemisah serta penanda kepada ayat dan surah-surah di dalam mushaf. Tujuan kertas kerja ini adalah untuk menggambarkan rekabentuk dan rekacorak tranformasi organik berunsurkan vegetal yang terdapat di dalam Al-Qur’an alam nusantara. Kajian ini memaparkan analisis terhadap naskhah Al-Qur’an yang dikumpulkan dari koleksi perpustakaan dan muzium di semenanjung Malaysia. Perbincangan ini memberi tumpuan kepada aspek-aspek formalistik rekacorak Al-Qur’an. Hasilnya, secara ringkas dapat dilihat dinamiknya penyatuan dan keseragaman makna antara aturan prinsip Islam dengan manifestasi budaya Melayu nusantara.