Budaya berfikir kritis Islam sebagai pendekatan dalam mengukuhkan jatidiri masyarakat Melayu kini / Norafifah Ab Hamid … [et al.] - Ab Hamid, Norafifah; Abd Wahab, Nor Azlina; Che Man, Norajila; Hashim, Siti Nurul Izza (2017)
Di era globalisasi pemikiran Barat dilihat amat berpengaruh dalam aspek gaya hidup dan gaya berfikir masyarakat Melayu Islam khususnya terhadap generasi muda. Pada hakikatnya Islam telah menganjurkan budaya berfikir berteraskan al-Quran dan al-Sunnah. Dapat disaksikan bahawa al-Quran dan al-Sunnah turut memberi penekanan terhadap budaya berfikir kritis yang menekankan aspek penilaian, analitikal dan objektiviti dalam berfikir. Kertas kerja ini bertujuan untuk mengemukakan peranan dan kepentingan budaya berfikir kritis Islam dalam usaha mengukuhkan jatidiri masyarakat Melayu kini yang berhadapan dengan pelbagai cabaran. Arus pemodenan yang melanda masyarakat Melayu kini sedikit sebanyak telah menggugat keutuhan jatidiri Melayu terutamanya generasi kini sekaligus memberi kesan negatif kepada kududukan Melayu Islam itu sendiri. Kajian ini adalah berbentuk kualitatif dengan menggunakan kaedah analisis data terhadap sumber primer dan sekunder. Justeru kertas kerja ini dilihat penting sebagai cadangan ke arah mengukuhkan jatidiri Melayu dengan mengamalkan budaya berfikir kritis Islam dalam kehidupan seharian.