Keunikan ukiran patung kayu dalam kehidupan kaum Jah Hut dalam keperluan dan kepercayaan / Nor Edzrine Abdullah Sani - Abdullah Sani, Nor Edzrine (2016)
Kertas kerja ini bertujuan untuk mengenal pasti hasil kraf ukiran patung kayu dalam masyarakat Jah Hut di kawasan Jerantut. Kajian ini berbentuk deskriptif dan bertujuan menceritakan hasil ukiran patung kayu itu sebagai karya seni yang mencerminkan citara masyarakat Jah Hut. Kaedah kualitatif yang digunakan berbentuk kajian kes iaitu melakukan pengumpul maklumat yang dikehendaki. Rekabentuk kajian ini menggunakan kaedah pemerhatian, rakaman visual serta dokumentasi. Dengan penggunaan kaedah-kaedah ini, pengkaji dapat melihat sendiri proses ukiran yang dihasilkan oleh kaum Jah Hut itu dengan lebih dekat. Hasil kajian menunjukkan bahawa estetik ukiran patung kayu yang dihasilkan itu berperanan penting dalam kehidupan seharian masyarakat Jah Hut. Sebab itulah ukiran patung kayu dihasilkan secara turun temurun dan diteruskan sehingga sekarang. Menerusi kajian ini kita dapat mengetahui betapa luarbiasanya seni ukiran ini dalam bidang kepercayaan orang Jah Hut. Setiap hasil ukiran itu dapat memperjelaskan fungsi kegunaannya. Walaupun kini, seni ukiran kayu itu diguna pakai secara terhad, diteruskan pengukirannya agar dapat diwarisi kepada generasi baru dan tidak ditelan arus pemodenan yang serba mengancam.