Info Kampus Isu 36-37 / UiTM Cawangan Sarawak - F.Seling, Tenning (Universiti Teknologi MARA, Sarawak, 2004)
Tugas dan tanggungjawab melaksanakan amanat memertabatkan keunggulan dan kegemilangan bangsa yang berjaya menuntut penglibatan setiap orang. Setiap orang bukan sahaja harus berubah tetapi bersedia menerima perubahan. UiTM harus berubah menjadi sebuah universiti unggul yang berteraskan kesarjanaan dan kecemerlangan akademik yang gemilang dan terbilang di pesada dunia. Kepakaran dan kesarjanaan dalam para ilmuan kita tidak akan bercambah dan berkembang sekiranya tidak dipanjangkan dalam bentuk ilmu yang amali untuk dimanfaatkan oleh orang lain. Menjadi mahasiswa golongan inteligensia mungkin belum memadai sekiranya mereka belum dapat menghayati peranan dan tanggungjawab mereka untuk membawa kesejahteraan kepada umat manusia. Kebanggaan memiliki sumber manusia yang menjangkau kira-kira 110,000 orang di UiTM akan berkecai dan mengecewakan sekiranya tidak bersatu-padu, berjiwa rapuh,serta tidak membudayakan integriti, akauntabiliti untuk terus menjadi pekerja berkualiti.