Visual iklan berunsurkan seksual di media Internet: persepsi golongan bawah umur / Fatrisha Mohamed Yussof...[et.al] - Mohamed Yussof, Fatrisha; Jamil, Ilinadia; Harun, Azahar; Samsuri, Norsharina; Idris, Nurkhazilah; Norizan, Nor Sabrena; Amin Nudin, Anith Liyana (2016)
Iklan merupakan medium perantaraan diantara pengeluar dan konsumer dalam menyampaikan mesej serta mempengaruhi emosi bagi tujuan memperkenalkan sesuatu. Media massa seperti televisyen, radio, suratkhabar, dan internet menjadi tapak untuk sesebuah iklan disiarkan kepada golongan umum. Maka, ia menjadi permasalahan apabila terdapat unsur-unsur negatif diselitkan dalam penghasilan visual iklan tersebut walaupun sasaran sesuatu produk atau servis itu mungkin memfokuskan kepada golongan sasaran tertentu, namun begitu media massa seperti internet menjadi terlalu umum sehinggakan golongan bawah umur terlibat melihat iklan-iklan yang kontroversi. Ia telah menjadi trend murahan agar mendapat perhatian orang ramai tanpa memikirkan emosi yang bakal memberi implikasi terutama golongan bawah umur. Kajianini ingin menerokai permasalahan dan tindakbalas psikologi golongan bawah umur terhadap visual iklan yang berunsurkan seksual dimana mereka ini adalah daripada golongan generasi Z yang terdedah kepada iklan di media internet. Maka, pengiklan seharusnya lebih peka dan bertanggungjawab terhadap masyarakat tentang unsur-unsur negatif supaya ia tidak mendatangkan masalah sosial seperti kejadian kelahiran luar nikah, rogol dan sebagainya. Oleh itu, kesedaran tentang persepsi ini boleh dijadikan garis panduan didalam penghasilan visual iklan tersebut atau penambaikan kod etika periklanan.