Motif bunga dalam kehidupan masyarakat / Noor Hafizah Ismail - Ismail, Noor Hafizah (Faculty of Art and Design, Universiti Teknologi MARA Melaka, Alor Gajah Campus, 2014)
Motif dapat dilihat akan kewujudannya hasil daripada proses pembentukan yang berlaku dimana aktiviti pengunaan imej atau dikenali juga dari rupa rupa bentuk yang kecil disusun secara berstruktur iaitu mengikut urutan yang ditetapkan sehinga membentuk satu reka corak.