Kajian terhadap agenda utama jaringan Islam Liberal / Ahmad Yumni Abu Bakar, Noor Hidayah Kasim dan Wan Asma’a Wan Abu Bakar - Abu Bakar, Ahmad Yumni; Kasim, Noor Hidayah; Wan Abu Bakar, Wan Asma’a (Institute of Research Management & Innovation (IRMI), 2010)
Kajian ini bertujuan untuk menyelidik perkembangan Jaringan Islam Liberal yang menfokuskan kepada agenda utama yang didukung oleh jaringan tersebut. Selain itu, Jaringan Islam Liberal memperjuangkan empat agenda utama iaitu, sistem politik sekular, toleransi beragama, emansipasi wanita dan kebebasan berpendapat (ijtihad). Kajian ini dijalankan berdasarkan dua metodologi utama, iaitu kajian perpustakaan dan kajian lapangan, di mana kajian lapangan mencakupi kaedah temubual yang ditriangulasi untuk mendapatkan data yang boleh dianalisis supaya ia mencapai tahap kevaliditi dan reliabiliti yang mantap. Kajian ini mendapati bahawa keempat-empat agenda utama JIL terpengaruh dengan unsur-unsur fahaman liberalisme. Kesimpulannya kajian ini mendapati bahawa semua pandangan yang dikemukakan oleh golongan tersebut amatlah bertentangan dengan ajaran Islam yang sebenar dan mereka terpengaruh dengan fahaman liberalisme barat yang menjadi panduan mereka.