Pencapaian Akademik yang berkualiti di kalangan pelajar Universiti Teknologi Mara Kampus Samarahan - Hamdan, Hazlina; Mohd Johari, Noor Shasrina; Ibrahim, Rasyidi; Shamsuddin, Rogayah; Jamel, Siti Aishah (UiTM CAWANGAN SARAWAK, 2000)
Bagi mencapai hasrat pendidikan negara Universiti teknologi Mara telah membentuk wawasannya sendiri untuk menghasilkan bumiputera yang profesional,berkaliber,berdikari,berilmu untuk menghasilkan lulusan yang mempunyai keyakinan diri,berketrampilan,bertaqwa,mempunyai kemahiran dan berpengetahuan serta mempunyai ciri-ciri keusahawanan.