Representasi watak dan ketokohan Hang Tuah dalam filem-filem melayu; kajian terhadap interpretasi pengarah / Zunaidah Ibrahim - Ibrahim, Zunaidah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2006)
Kajian ini merupakan pemaparan watak dan ketokohan Hang Tuah di dalam fdem-filem Hang Tuah, Hang Jebat, XX-Ray2 dan Puteri Gunung Ledang. Kajian mencakupi interpretasi pengarah dalam menangani watak Hang Tuah. Pengkaji akan menganalisis tentang aspek watak dan ketokohan Hang Tuah dalam filem-filem tersebut.