Perbandingan epik Ramayana dan filem Perempuan Melayu Terakhir. Kajian ke atas watak dan plot / Siti Zuraidah Mat Isa - Mat Isa, Siti Zuraidah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2007)
Kajian ini adalah untuk mengkaji epik Ramayana dan filem Perempuan Melayu Terakhir. Tujuan kajian ini adalah untuk membuat perbandingan watak dan plot epik Ramayana dan filem Perempuan Melayu Terakhir. Kaedah kajian yang digunakan adalah analisis narratif dan pengumpulan data. Hasil kajian mendapati, wujudnya persamaan dari segi watak dan plot dalam epik Ramayana dan filem Perempuan Melayu Terakhir.