Elemen satira di dalam filem- filem arahan Mamat Khalid : kajian ke atas filem Lang Buana, Rock dan Man Laksa / Rahim Haron - Haron, Rahim (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2007)
Kajian ini mengupas tentang elemen satira di dal am filem - fiiem arahar, Mamat Khalid, melalui filem Lang Buana, Rock dan Man Laksa. Kajian ini menggunakan pendekatan dan konsep satira yang digunakan oleh tokoh satira zaman Greek dan Roman. Kajian yang menggunakan kaedah kualitatif ini untuk membuktikan bahawa elemen satira tersebut wujud di dalam setiap filem arahan Mamat Khalid. Elemen satira yang di kaji ini juga akan melihat kritikan -kritikan yang dibuat oleh pengarah kepada masyarakat. Keseluruhan kajian ini memberikan jawapan bahawa kritikan yang dibuat di dalam filem ini ianya berbentuk satira dan tujuannya adalah mengkritik dan mahukan masyarakat berfikir serta menginsafi kesalahan, serta kebodohan diri sendiri dalam hidup bermasyarakat.