Tema dan ideologi pengarah dalam filem-filem komedi arahan Afdlin Shauki / Mozaid Idris - Idris, Mozaid (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2006)
Kajian ilmiah ini adalah merupakan satu kajian terhadap Tenia dan Idealogi Pengarah dalatn Filem-Filem Komedi Afdlin Shauki. Pengkaji telah menganalisa berdasarkan ketiga-tiga filem arahan Afdlin Shauki iaitu Bull (2004), Baik Puny a Cilok (2005) dan Buli Balik (2006). Kajian pengkaji tertumpu kepada tema dan ideologi yang disampaikan oleh pengarah terhadap ketiga-tiga filem tersebut. Untuk itu, selain dari membuat penganalisaan dan pengamatan terhadap sumber rujukan perpustakaan, pengkaji juga membuat beberapa temubual dengan dua orang panel yang dirasakan penting serta mampu untuk memberi informasi dalam menyelengarakan maklumat kajian ilmiah ini. Mereka adalah Encik Akmal Abdullah daripada Berita Harian dan juga Dr. Abu Hassan Hasbullah daripada Universiti Malaya. Melalui hasil kajian ini di harap agar dapat membantu para pembikin filem dalam menampakkan lebih keberkesanan menghasilkan karya di masa-masa akan datang.