Aplikasi subgenre dalam filem Melayu kajian kes terhadap filem mistik, I Know What U Did Last Raya dan Potret Mistik / Mohd Rizal Mohd Hamdan - Mohd Hamdan, Mohd Rizal (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2006)
Penulisan ilmiah ini adalah merupakan satu kajian terhadap aplikasi subgenre di dalam filem Melayu. Kajian kes terhadap filem Mistik, I Know What U Did Last Raya dan Potret Mistik. Pengkaji telah menganalisa ketiga-tiga buah filem tersebut. Walaubagaimanapun, focus utama pengkaji adalah lebih tertumpu kepada subgenre yang diaplikasikan di dalam ketiga-tiga filem tersebut. Untuk itu, selain membuat penganalisaan dan pengamatan terhadap sumber rujukan perpustakaan dan filem itu sendiri, pengkaji juga telah mengadakan beberapa temubual bersama tiga orang panel yang dirasakan penting serta mampu untuk memberikan informasi dalam menyelenggarakan maklumat kajian ilmiah ini. Mereka ialah Dr. Abu Hassan, Prof. Madya Rosini Jonit dan Encik Hamzah Tahir. Segala hasil kajian ini diharap akan dapat membantu para pembikin filem dalam menampakkan lebih keberkesanan dalam menghasilkan karya-karya dimasa-masa akan datang.