Perbandingan slot siaran tayangan siri animasi tempatan dan antarabangsa: implikasi terhadap industri animasi tempatan / Mohd Nazri Mohd Nasir - Mohd Nasir, Mohd Nazri (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2006)
Kajian ini adalah untuk melihat perbandingan di antara siri animasi tempatan dan antarabangsa yang disiarkan di televisyen tidak berbayar tempatan yang terdiri daripada enam buah stesen penyiar selama seminggu. Kajian ini juga bertujuan mencari peratus jurang perbezaan antara kedua-duanya melalui kaedah kajian yang diguna sendiri berdasarkan pengamatan yang dilakukan pada situasi yang berlaku terhadap industri animasi tempatan pada masa kini. Disamping itu, sebagai mengenalpasti punca penguasaan siaran siri animasi antarabangsa berbanding tempatan di stesen televisyen tidak berbayar tempatan dengan mengaplikasikan konsep pemasaran dan teori psikologi kanak-kanak yang dipilih atas dasar kesesuaian tajuk ‘Perbandingan Slot Siaran Tayangan Siri Animasi Tempatan dan Antarabangsa: Implikasi terhadap Industri Animasi Tempatan.’