Lagu-lagu runut di dalam membantu pembinaan naratif filem : kajian terhadap filem Rock (2005) / Mohd Ferdaus Najib - Najib, Mohd Ferdaus (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2006)
Kajian ini adalah untuk mengenalpasti fimgsi dan kepentingan lagu-lagu runut ke atas pembinaan naratif sesebuah filem. Kajian ini juga mengambil filem Rock (2005) arahan Mamat Khalid sebagai sampel kajian dengan berlandaskan kepada teori komunikasi. Kajian ini menggunakan kaedah analisis isi kandungan. Hasil kajian yang diperolehi mendapati bahawa lagu-lagu runut tidak hanya diselitkan sebagai tempelan semata-mata sebaliknya ia membantu menguatkan penghayatan penonton di dalam memahami mesej penceritaan filem itu.