Persepsi penonton bandar dan luar bandar : kajian terhadap rancangan TV Sitkom Senario / Mazlinda Mazilan - Mazilan, Mazlinda (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2007)
Objektif utama kajian dijalankan ialah untuk melihat perbezaan persepsi dad dua komuniti yang berbeza iaitu antara penonton bandar dan luar bandar terhadap rancangan TV sitkom Senario. Kajian ini juga ingin melihat secara umum persepsi penonton terhadap rancangan sitkom tempatan & luar negara. Teori kegunaan dan kepuasan telah diaplikasikan manakala kaedah qualitatif digunakan bagi menjalankan kajian ini. Berdasarkan kajian yang telah dijalankan, pengkaji mendapati persepsi penonton bandar & luar bandar adalah berbeza walaupun hanya sebahagian. Namun, kedua-dua golongan responden masih lagi boleh menerima sitkom Senario sebagai hiburan ringan kerana mempunyai kepelbagaian isu dan tema yang ditunjukkan