Aspek tema dan stall filem-filem arahan M Amin : satu kajian terhadap pengarah dari perspektif kepengarangan / Mahathir Jamil - Jamil, Mahathir (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2007)
Kajian ini adalah untuk mengenal pasti aspek tema dan stail dalam tiga buah filem arahan M. Amin untuk melihat beliau sebagai seorang pengarah dari aspek kepengarangan. Analisis ini dilakukan dengan melihat identiti dan keperibadian M. Amin menerusi konsistensi aspek tema dan stail melalui filem Lanchang Kuning (1962) Chuchu Datok Merah (1962) dan Gurindam Jiwa (1966). Kajian ini juga adalah sebahagian dari usaha untuk mengangkat karyawan filem dan menghargai sumbangan mereka di dalam industri perfileman tempatan, selain cuba untuk memperlihatkan elemen kepengarangan mereka.