Kajian kesan sistem pelupusan pepejal di negeri Johor bahagian Selatan: kajian kes di MBJB, MPJBT, MPKu, PBTPG DAN MDP / Eny Hasra Mohamed - Mohamed, Eny Hasra (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2010)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti sistem pelupusan sisa pepejal yang dipraktikkan oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di Negeri Johor bahagian selatan. Skop kajian tertumpu pada keberkesanan kaedah yang digunakan oleh sesebuah PBT dan cadangan untuk menambah baik kaedah yang telah dipraktikkan. Pengumpulan data dilaksanakan dengan menemubual pegawai PBT dan jabatan-jabatan lain yang berkaitan dengan pengurusan sisa pepejal dan tinjauan tapak di tapak pelupusan di dalam kawasan PBT. Data yang diperolehi dianalisa dan dibuat perbandingan dari segi pengurusan, kemudahan-kemudahan yang disediakan di tapak pelupusan sisa pepejal di kawasan tersebut dan keberkesanan sistem yang digunakan. Akhir sekali, rumusan akan dibuat dan cadangan akan diberi bagi meningkatkan produktiviti dan pengurusan sisa pepejal.