Representasi pontianak sebagai 'hantu wanita' dalam filem Melayu / Arina Md Saat - Md Saat, Arina (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2006)
Kajian ini melihat pemaparan imej pontianak yang ditonjolkan melalui filem-filem yang pernah di terbitkan di Malaysia untuk mengenal pasti budaya kepercayaan spiritual yang masih diamalkan oleh masyarakat Melayu. Hasil kajian mendapati bahawa representasi pontianak ini wujud daripada mitos atau cerita rakyat yang telah menjadi sebahagian budaya dan kepercayaan masyarakat terutama kaum Melayu. Hubungan masyarakat dan kepercayaan terhadap mitos ini dilihat berhubung kait dari konteks budaya masyarakat Melayu. Kaedah yang digunakan dalam kajian ini adalah kaedah kualitatif melalui kajian analisis.