Ideologi dan gaya pengarahan pengarah-pengarah filem alternatif di Malaysia / Amirul Amri Hj Ahmad - Hj Ahmad, Amirul Amri (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2006)
Penulisan ilmiah ini adalah untuk menilai kajian perbandingan ideologi dan gaya pengarahan pengarah-pengarah muda di Malaysia melalui filem-filem altematif yang dihasilkan. Pengarah-pengarah muda yang akan dikaji adalah James Lee melalui filem The Beautiful Washing Machine (2004) dan Osman Ali dalam filem Bukak Api (2000). Kajian penulisan ini adalah berdasarkan kepada konsep teori yang dicadangkan oleh pengkaji iaitu ideologi yang menekankan penilaian sama ada gaya pengarahan ini mencerminkan ciri-ciri ideologi dalam filem-filem altematif yang dihasilkan. Metodologi yang digunakan di dalam kajian ini adalah melalui analisis isi kandungan, dimana ianya untuk menilai persamaan atau kelainan aspek pengarahan dan ideologi yang diguna pakai dalam penonjolan mesej filem. Hasil kajian melihat kepada kedua-dua pengarah ini menggunakan ideologi yang bertemakan kasih sayang dan tanggungjawab sesama masyarakat.