Teknik pembuatan kesan khas (Pyrotechnics) dalam konteks pembikinan filem di Malaysia. Kajian ke atas filem Bukit Kepong dan Gerak Khas The Movie / Ahmad Faizal Azmi - Azmi, Ahmad Faizal (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2007)
Kajian ini merupakan satu kajian tentang teknik pembuatan kesan khas (pyrotechnics) dalam konteks pembikinan filem di Malaysia. Kajian ke atas filem Bnkit Kepong dan Gerak Khas the Movie. Di samping itu, kajian ini juga melihat tentang pembuatan kesan khas (pyrotechnics) dan pendekatan yang dilakukan untuk membuat kesan khas (pyrotechnics). Kajian ini melibatkan cara-cara pembuatan kesan khas pyrotechnics di pistol badan dan dinding yang diamalkan di dalam pembikinan filem Malaysia. Pengkaji turut mengadakan temubual bersama responden yang terdiri daripada pengarah-pengarah dalam kedua-dua produksi. Dapatan kajian mendapati bahawa walaupun penggunaan teknik pembuatan kesan khas pyrotechnics ini mengambil masa yang lama dan adanya masalah disebaliknya, tetapi ia tetap mampu memberi impak yang dikehendaki.