Kajian perancangan penyediaan ruang niaga di kawasan perumahan. Kajian kes : Taman Pringgit Jaya dan Rumah Awam Kandang, Melaka / Mizan Idris and Hanapi Kari - Idris, Mizan; Kari, Hanapi (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1988)
Perniagaan adalah merupakan satu keperluan yang amat pentinr bagi menjalankan akti viti perniagaan yang telah bermula sejak berkurun-kurun lamanya. Selain dari itu ianya mempunyai kepentingan yang tertentu iaitu sebagai suatu rangkaian mekanisma system ‘barter’ yang lengkap yang tedapat pada masyarakat kita di mana wang di tukar dengan barang yang diperlukan. Ia juga merupakkan satu tempat pertemuan yang mana memberikan satu alasan atau sebab dari hari ke hari untuk manusia bertemu di antara satu sama lain dan sebahagian dari corak social bagi sesuatu komuniti.