Kajian keberkesanan pengurusan dan penyelenggaraan lif dirumah pangsa kos rendah DBKL / Noor Zuhaidah Mohamed - Mohamed, Noor Zuhaidah (2002)
Sesebuah bangunan yang tinggi memerlukan lif sebagai pengangkutan untuk mengangkut barang dan manusia dari satu tingkat ke tingkat yang lain.Jika lif rosak atau disalahgunakan pengguna akan menghadapi masalah untuk sampai ke tingkat yang lebih tinggi. Masalah kerosakan lif sering terjadi dii perumahan pangsa kos rendah yang mana golongan kurang upaya adalah pemastautin disini. Oleh itu satu kajian mengenai keberkesanan pengurusan dan penyelenggaraan lif dikaji diperumahan pangsa kos rendah untukmengenal pasti masalah sebenarnya yang berlaku. Satu perbandingan keberkesanan dikaji untuk mengesan prestasi lif, kos penyelenggaraan lif dan juga kadar kerosakan lif di kedua-dua jenis rumah pangsa kos rendah iaitu melibatkan perumahan awam dan juga swasta. Hasil kajian mendapati system pengurusan penyelenggaraan lif diperumahan pangsa kos rendah awam adalah lebih berkesan berbanding pengurusan penyelenggaraan lif diperumahan swasta. Ini adalah berdasarkan prestasi lif, kos penyenggaraan dan juga kadar kerosakan lif yang berlaku sekitar tahun 2001. Punca utama penyelenggaraan lif diperumahan swasta kurang berkesan adalah kerana kos penyelenggaraan yang tidak mencukupi dan pengurusannya yang tidak bersistematik. Kajian juga melibatkan pihak pengurusan dan penyelenggaraan lif (kontraktor lif) selain membuat penganalisaan/pengiraan sendiri terhadap keberkesanan penyelenggaraan lif diperumahan tersebut.