Konservasi koleksi dan artifak di galeri Sultan Azlan Shah / Saiyidatul Aqmar Rozzaman - Rozzaman, Saiyidatul Aqmar (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2016)
Keunikan dan nilai kemewahan koleksi di Galeri Sultan Azlan Shah (GSAS) yang terletak di Kuala Kangsar, telah menjadikan galeri ini sebagai salah satu pusat pelancongan di negeri Perak. Berikutan dari hal tersebut, kajian ilmiah ini bertujuan untuk mengkaji konservasi terhadap koleksi dan artifak GSAS. Dengan memfokuskan kajian terhadap skop pengurusan koleksi dan artifak yang merujuk kepada polisi, garis panduan, dan kaedah penjagaan koleksi yang dipraktikkan. Objektif pertama kajian adalah mengkaji kerja-kerja konservasi terhadap koleksi dan artifak di GSAS. Objektif kedua pula, mengkaji jabatan yang bertanggungjawab dalam penjagaan koleksi dan artifak. Kaedah penyelidikan yang akan digunakan adalah kaedah kualitatif yang membantu untuk dapatan kajian melalui kaedah pembacaan, kajian perpustakaan, rujukan internet, kaedah temubual dan lawatan. Penyelidik berharap agar hasil kajian ini dapat dijadikan rujukan pada masa hadapan dalam bidang konservasi koleksi dan artifak.