Projek festival mini Sweets & Treats – aplikasi teori kepimpinan Servant terhadap pengurus / Rabi’ah Abu Bakar - Abu Bakar, Rabi’ah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2016)
Festival Mini Sweets & Treats adalah projek yang dikendalikan oleh pelajar Sarjana Muda Teknologi Kreatif Pengurusan Seni yang akan diadakan untuk penilaian projek tesis. Pelajar yang terlibat di dalam projek ini terdiri daripada lima orang pelajar. Acara ini akan berlangsung pada 25 hingga 27 Mei 2016. Projek ini adalah kali pertama buat pelajar pengurusan dalam mengendalikan acara penjualan makanan yang hanya khusus kepada makanan pemanis mulut. Ia adalah untuk membuktikan bahawa pelajar ini mampu memegang jawatan sebagai pengurus atau pemimpin agar dapat menjayakan acara ini dengan baik. Malah, ia juga bakal membuktikan kepada masyarakat bahawa pelajar Fakulti Filem, Teater dan Animasi (FiTA) bukan sahaja mampu menganjurkan acara-acara yang berkaitan dengan kegiatan seni kreatif, tetapi juga acara-acara yang melibatkan komuniti. Seterusnya, kepentingan asas di dalam sesebuah produksi atau organisasi adalah memerlukan tenaga kerja yang efektif, berkesan dan kompitensi. Tenaga kerja merupakan penggerak sesebuah organisasi ke arah kecemerlangan melalui pelbagai faktor. Menurut Tomas Aprilian (2010) di dalam analisis beliau mengatakan bahawa tenaga kerja dipengaruhi oleh beberapa faktor iaitu persekitaran pekerjaan, faktor usia, kesesuaian gaji, pengalaman bekerja, kesihatan pekerja dan jenis kontrak pekerjaan yang menjadikan tenaga kerja tersebut lebih cekap melakukan tugas mereka. Turut difahami bahawa tenaga kerja adalah orang yang diberi tanggungjawab oleh pemimpin bagi menyelesaikan tugas-tugas bagi membentuk organisasi atau produksi yang berjaya. Malah, penilaian prestasi tenaga kerja berkait rapat dengan skop kerja yang dilakukan terhadap fungsi, tugas-tugas, jawatan dan tanggungjawab. Pemimpin juga adalah faktor utama yang menggerakkan kerja-kerja di dalam sesebuah produksi atau organisasi bagi memimpin tenaga kerja yang bekerja di bawah mereka.