Pendekatan pemasaran 7P terhadap generasi Y: kajian kes ke atas Muzium Kesenian Islam, Malaysia / Mohammed Khairil Fazlin Abdul Rahman - Abdul Rahman, Mohammed Khairil Fazlin (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2016)
Kajian ini bertujuan untuk mengetahui pendekatan pemasaran 7P terhadap Generasi Y untuk mengunjungi Muzium Kesenian Islam, Malaysia. Dalam menyiapkan penyelidikan ini pendekatan kualitatif dan kuantitatif digunakan, iaitu melalui soal selidik dan kajian lapangan (pemerhatian dan temubual). Kaedah ini dipilih kerana ianya amat bersesuaian dalam mengenalpasti pendekatan pemasaran yang sesuai terhadap Generasi Y. Objektif kajian dalam penyelidikan ini adalah mengenalpasti strategi pemasaran yang dilakukan oleh Muzium Kesenian Islam terhadap pengunjung dan untuk mengenalpasti pendekatan pemasaran 7P terhadap Generasi Y. Penyelidikan ini tidak akan memperlihatkan kajian yang menyeluruh terhadap pengurusan pemasaran yang dijalankan oleh Muzium Kesenian Islam Malaysia ini, sebaliknya lebih mengfokuskan kepada mengenalpasti pendekatan pemasaran yang dapat menarik Generasi Y untuk mengunjungi Muzium Kesenian Islam Malaysia. Hasil penyelidikan ini akan menilai tahap keadaan sebenar muzium dan tahap pendekatan pemasaran 7P terhadap Generasi Y.