Projek acara standstill: mekanisme islam dalam pengurusan acara sub budaya / Mohamad Rayhan Ahmad - Ahmad, Mohamad Rayhan (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2016)
Pengurusan acara mempunyai Mekanisme yang memupuk pemikiran kreatif pada masyarakat setempat. Namun, ianya merujuk kepada bagaimana pengurus acara itu mengaplikasikan konsep yang menjadi pilihan sebagai tarikan kepada pengunjung acara. Projek “StandStill” adalah perlaksanaan idea Mekanisme Islam dalam pengurusan acara melalui konsep subkultur. Pengurusan yang inovatif sangat diperlukan bagi menjayakan acara yang mengemban idea Islam dalam masyarakat subkultur. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif sebagai kaedah penyelidikan. Kutipan data dilakukan berdasarkan kaedah primer dan sekunder yang merujuk kepada hasil pemerhatian terhadap proses perlaksanaan acara, rakaman audio dan video temuramah bersama aktivis subkultur, dan data sekunder yang merujuk kepada kajian berhubung dengan kata kunci - pengurus acara, Mekanisme Islam, subkultur, kesenian subkultur dan masyarakat Islam.