Pemaparan sosiobudaya Minangkabau dalam sinema Indonesia: Dibawah Lindungan Ka’abah (2011) dan Tenggelamnya Kapal Van Der Vick (2013) / Anis Fitrah Ilahi Nazri - Ilahi Nazri, Anis Fitrah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2016)
Kajian ini telah dilakukan untuk mengenalpasti pemaparan sosiobudaya Minangkabau yang disampaikan melalui filem Dibawah Lindungan Ka’abah (2011) dan filem Tenggelamnya Kapal Van Der Vick (2013). Teori Karl Marx telah digunakan bagi memahami masyarakat dan perjuangan kelas. Teori ini digunakan di dalam filem tersebut bagi mendapatkan sokongan kepada hasil kajian, kaedah kualitatif dan discourse analysis. Hasil kajian mendapati bahawa melalui pemaparan sosiobudaya Minangkabau yang digambarkan di dalam filem Dibawah Lindungan Ka’abah (2011) dan Tenggelamnya Kapal Van Der Vick (2013) telah melahirkan masyarakat yang pentingkan adat apabila menonton filem ini manakala fahaman yang ingin disampaikan di kedua-dua buah filem ini adalah pemaparan sosiobudaya Minangkabau.