Projek novel epik-fantasi Atreo Hali Ega: kajian terhadap kisah Raja Suran (Sulalatus Salatin) / Nur Azrin Shahira Sahak - Sahak, Nur Azrin Shahira (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2016)
Kajian genre epik-fantasi oleh Homerus mula berkembang di Yunani bermula dengan Illiad (725-800, SM) dan Odyssey (abad ke-8, SM). Genre ini mengambil asas formula dari penceritaan epik purba yang menggabungkan legenda dan sejarah. Namun terdapat banyak permasalahan yang timbul tentang kekurangan hasil karya berdasarkan genre epik-fantasi yang bertulangkan sejarah. Projek kajian ini menawarkan sebuah novel dengan pendekatan genre epik-fantasi. Objektif projek kajian ini adalah untuk mengaplikasikan elemen-elemen epik-fantasi ke dalam projek novel dan menganalisa elemen-elemen epik-fantasi di dalam projek novel. Kaedah kajian yang digunakan berbentuk kaedah analisis teks dengan menjadikan filem Clash of The Titans (2010) sebagai kajian kes. Kajian ini diharapkan dapat dijadikan rujukan pada masa akan datang bagi perkembangan sastera sejarah Melayu yang lebih baik.