Lirik lagu tulisan S. Amin Shahab suci dalam debu, umpama mimpi dalam mimpi, dan asyik : satu kajian perlambangan sufisme / Izyan Zayanah Jumahat - Jumahat, Izyan Zayanah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2016)
Kajian ini mengupas sufisme dari segi perlambangan (maksud tersurat dan tersirat) melalui tiga buah lirik lagu Suci dalam Debu, Umpama Mimpi dalam Mimpi dan Asyik tulisan S. Amin Shahab. Secara umumnya, ramai yang tidak tahu bahawa lagu-lagu tulisan beliau sedikit sebanyak berunsurkan sufisme atau dikenali sebagai ketuhanan. Menerusi kajian ini, penulis mengenal pasti dan menganalisis lambang sufisme dalam tiga buah lirik lagu Suci dalam Debu, Umpama Mimpi dalam Mimpi dan Asyik. Kaedah kajian yang digunakan oleh penulis adalah kaedah analisis teks dengan menjadikan tiga buah lirik lagu yang dipilih sebagai bahan analisis. Penulis mendapati tiga buah lirik lagu Suci dalam Debu, Umpama Mimpi dalam Mimpi dan Asyik sememangnya berunsurkan sufisme. Di samping itu, penulis juga membuktikan bahawa unsur perlambangan yang terdapat di dalam ketiga-tiga lirik lagu tersebut tergolong di dalam laras Tasawuf. Penulis berharap kajian ini dapat membantu golongan penyelidik yang berminat dengan aliran sufisme untuk menjadikan kertas kajian ini sebagai bahan rujukan.