Konsep intuisi di dalam filem Boyhood (2014) / Siti Amanda Rostam - Rostam, Siti Amanda (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2016)
Kajian ilmiah ini menfokuskan tentang definisi dan elemen konsep intuisi yang terkandung di dalam filem Boyhood (2014), arahan Richard Linklater. Intuisi menurut Aristotle adalah pengetahuan yang datang secara tiba-tiba tanpa ada sebarang pertelingkahan atau prasangka. Tujuan kajian ini dijalankan adalah untuk meneliti konsep intuisi dalam membantu manusia melangsungkan kehidupan secara harmoni. Pendekatan kaedah kualitatif diaplikasi dalam mengenal pasti elemen intuisi yang terdapat di dalam filem Boyhood (2014). Konsep-konsep sokongan seperti konsep durasi, kesedaran dan fikirasa menjadi kayu pengukur dalam menyempurnakan kajian ilmiah ini. Penulis berharap kajian ini mampu mendidik penonton dalam mengenalpasti impak positif yang mampu dijana melalui pengamatan sewaktu menonton filem. Dengan adanya kajian ini penulis juga berharap ia mampu menjana idea baru berdasarkan elemen-elemen intuisi yang dikenalpasti dalam pembikinan kajian ilmiah ini dan mampu memberi faedah kepada industri pembikinan filem tempatan di masa hadapan.