Satira sebagai penyampaian moral: kajian terhadap watak utama di dalam filem Mamat Khalid / Nurul Nadiah Fauzi - Fauzi, Nurul Nadiah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2016)
Kajian terhadap filem arahan Mamat Khalid iaitu Hantu Kak Limah Balik Rumah (2010) ialah untuk melihat jenis-jenis dan elemen-elemen satira terhadap watak dan lakonan yang dipertontonkan di dalam filem ini. Selain itu, penulis ingin melihat kritikan-kritikan dan pengajaran yang digunakan oleh pengarah terhadap watak-watak terpilih dan penulis hanya menyentuh tentang watak dan lakonan pelakon-pelakon di dalam filem ini untuk menyampaikan satira kepada penonton dengan menggunakan teknik-teknik yang betul. Pada masa yang sama, penulis juga menggunakan kaedah kualitatif yang diperoleh daripada kaedah pengumpulan data dan kaedah analisis teks. Keseluruhannya, kajian ini akan memberikan jawapan bahawa satira itu mempunyai tujuannya serta boleh disampaikan dalam hiburan, dan watak serta lakonan yang berjaya akan memberikan pemahaman kepada penonton mengenai satira dalam penyampaian yang santai.